فهرست مطالب

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 107، مهر و آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا بدری، مریم دلفان*، سعید دانش یار صفحات 199-212
    مقدمه

    مایوژنین و مایواستاتین عواملی هستند که به ترتیب در رشد و تحلیل عضلانی نقش دارند. هدف از این پژوهش بررسی اثر توام تمرین تناوبی شدید و داروی متفورمین بر بیان این دو عامل یعنی مایوژنین و مایواستاتین در عضله ی اسکلتی موش های مبتلا به دیابت نوع بود.

    روش ها: 

    25 موش سوری نژاد C57BL/6 به دو گروه کنترل (پنج سر) و غذای پرچرب (20 سر) تقسیم شدند. موش های گروه غذای پرچرب به مدت 16 هفته با غذای پرچرب تغذیه شدند. پس از 16 هفته، موش هایی که قند خون بالای 200 میلی گرم بر دسی لیتر داشتند به عنوان موش های دیابتی (نوع دو) انتخاب شدند. سپس موش های دیابتی شده (20 سر) به چهار گروه تقسیم شدند: گروه دیابتی کنترل (پنج سر)، دیابتی- متفورمین (پنج سر)، دیابتی-تمرین تناوبی شدید (پنج سر)، دیابتی-متفورمین-تمرین تناوبی شدید (پنج سر). موش ها به مدت هشت هفته تحت مداخله قرار گرفتند. از روش Real-Time-PCR برای سنجش بیان ژن مایوژنین و مایواستاتین در عضله ی راست رانی استفاده شد.

    یافته ها:

     تمرین تناوبی شدید (اما نه متفورمین) در بیان مایوژنین تاثیر افزایشی داشت (05/0=P)؛ متفورمین تاثیر معنی داری در بیان مایواستاتین نداشت (45/0=P)، با این حال تمرین تناوبی شدید، بیان مایواستاتین را کاهش داد (001/0=P)، متفورمین تاثیر افزاینده یا کاهنده در تغییر بیان مایواستاتین ناشی از تمرین تناوبی شدید نداشت (95/0=P).

    نتیجه گیری:

     داروی متفورمین احتمالا تاثیر منفی یا مثبتی بر اثر تمرین تناوبی شدید در افزایش بیان مایوژنین و کاهش بیان مایواستاتین در موش های مبتلا به دیابت نوع دو نمی گذارد.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، متفورمین، دیابت نوع دو، آتروفی عضلانی
  • عبدالمنصور طهماسبی*، مهرداد موحدنسب، ملیکا حامدی، وحید وثوقی پوستین دوز، رضا لطفی صفحات 213-223
    مقدمه

    گلبرگ زعفران حاوی ترکیبات فلاونوییدی، گیکوزیدی وآنتوسیانین ها است. با توجه به روند افزایش مصرف گیاهان دارویی در طب جدید به منظور درمان برخی از بیماری ها، مطالعه ی پیش رو به منظور بررسی اثر بخشی عصاره ی هیدروالکلی گلبرگ زعفران و آب قلیایی در مقایسه با داروی تجاری متفورمین بر سطح گلوکز خون موش های صحرایی دیابتی طراحی و اجرا گردید.

    روش ها:

     در این آزمایش، 28 سر موش صحرایی نر ویستار به 4 گروه تقسیم شدند. 1) موش های صحرایی دیابتی (کنترل منفی)، 2) موش های صحرایی دیابتی که روزانه mg200 عصاره ی خشک گلبرگ زعفران دریافت می کردند 3) موش های صحرایی دیابتی که به صورت آزاد به آب قلیایی دسترسی داشتند 4) موش های صحرایی دیابتی که روزانه mg/kg BW100 متفورمین دریافت می کردند. مدت اجرای آزمایش 28 روز در نظر گرفته شد. در طی این مدت خوراک و آب مصرفی به صورت روزانه و وزن به صورت هفتگی اندازه گیری و ثبت می گردید. در پایان آزمایش شاخص های بیوشیمیایی خون اندازه گیری شد.

    یافته ها: 

    وزن و تری گلیسرید خون تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت در حالی که خوراک مصرفی، آب مصرفی، انسولین، گلوکز، کلسترول، HDL (لیپوپروتیین با چگالی بالا)، LDL (لیپوپروتیین با چگالی پایین) و آنزیم های کبدی به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت.

    نتیجه گیری:

     بر طبق نتایج، استفاده از آب قلیایی و عصاره ی گلبرگ زعفران به صورت مثبتی باعث کاهش گلوکز خون موش های صحرایی گردید و همچنین تاثیرات معنی داری بر مصرف خوراک و آب، کلسترول، HDL و LDL حیوانات داشت. با این حال تایید قطعی نتایج این آزمایش نیازمند مطالعات و بررسی های بیشتر در این زمینه است.

    کلیدواژگان: دیابت، موش صحرایی، گلبرگ زعفران، آب قلیایی، متفورمین
  • فاطمه جان بزرگی، فرشاد غزالیان*، خسرو ابراهیم، حسین عابد نطنزی، ماندانا غلامی صفحات 224-233
    مقدمه

    هدف از این تحقیق تبیین اثر محافظتی کویرستین بر خستگی قلبی ناشی از ورزش در دوندگان اسکای رانینگ بود.

    روش ها:

     در این مطالعه ی نیمه تجربی 26 ورزشکار حرفه ای اسکای رانینگ به صورت تصادفی در 2 گروه کویرستین (13 نفر) و دارونما (13 نفر) قرار گرفتند. مسابقه در کوه های البرز مرکزی اجرا شد، کل مسافت پیموده شده21 کیلومتر و 200 متر بود، ارتفاع محل شروع 1650 متر از سطح دریا بود. قبل، بلافاصله و 1ساعت پس از اتمام مسابقه از آزمودنی ها خون گیری انجام شد. جهت بررسی تغییرات متغیرهای مورد مطالعه از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر در سطح معنی داری آلفای 05/0 استفاده شد.

    یافته ها: 

    مقدار تروپونین قلبی T بلافاصله و 1 ساعت پس از اتمام مسابقه در گروه کویرستین نسبت به گروه دارونما به طور معنی داری کاهش یافت (001/0<p). اما اختلاف معنی داری در میزان اسیدهای چرب آزاد بین دو گروه کویرستین و دارونما در پیش آزمون، بلافاصله و 1 ساعت پس از آزمون مشاهده نشد (506/0=P).

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد افزایش اسیدهای چرب آزاد پس از مسابقه و ورزش های طولانی مدت، نقش مهمی در کاهش اینوتروپیک قلبی در همان دوره داشته باشد. مسابقات اسکای رانینگ سبب افزایش شاخص های آسیب قلبی در ورزشکاران حرفه ای می شود، با وجود این مصرف مکمل کویرستین افزایش تروپونین قلبی T را کاهش داده و می تواند اثر محافظتی بر قلب ورزشکار داشته باشد.

    کلیدواژگان: اسکای رانینگ، اسیدهای چرب آزاد، تروپونین قلبیT، خستگی قلبی، کوئرستین
  • منیژه نامجو، پروانه نظرعلی، رحمان سوری، اعظم رمضان خانی، فاطمه فلاح* صفحات 234-244
    مقدمه

    آدرنومدولین (ADM) یک پپتید چند عملکردی است که در طیف گسترده ای از فرآیندهای فیزیولوژیکی و عملکرد قلبی-عروقی نقش دارد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه ی تاثیر فعالیت جسمانی  PA بر سطوح ADM، نیتریک اکساید (NO) و میزان مقاومت به انسولین (HOMA-IR) در افراد ورزشکار و غیر ورزشکار بود.

    روش ها:

     12 ورزشکار و11 غیر ورزشکار در این مطالعه ی نیمه تجربی شرکت کردند. شرکت کنندگان پژوهش با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. تمرین تردمیل بیشینه (برنامه ی بروس) در هر دو گروه انجام شد. نمونه های خونی قبل و پس از انجام جلسه تمرین جهت بررسی متغیرها جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس یک طرفه، تی زوجی، تی مستقل و همبستگی پیرسون و در سطح معنی داری 05/0P< تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که پس از یک وهله فعالیت ورزشی زیربیشینه، شاخص HOMA-IR در گروه غیر ورزشکار کاهش (034/0= P) و مقادیر NO هر دو گروه ورزشکار و غیر ورزشکار افزایش یافت (001/0 P=، 002/0 P=) و این افزایش در گروه ورزشکار بیشتر بود. همچنین در مقادیر ADM سرم در گروه غیر ورزشکار (001/0= P) پس از اتمام وهله ی تمرین افزایش مشاهده شد.

    نتیجه گیری:

     یک جلسه فعالیت جسمانی، احتمالا با افزایش سطوح ADM و NO می تواند منجر به اتساع عروقی بهتر و بهبود عملکرد اندوتلیال و همچنین بهبود مقاومت به انسولین در افراد غیرفعال شود. از آنجا که در افراد ورزشکار تنها سطوح NO پس از پایان فعالیت افزایش یافت، به نظر می رسد PA بر بهبود عملکرد اندوتلیال افرادغیرفعال تاثیر بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: آدرنومدولین، نیتریک اکساید، مقاومت به انسولین، تمرین، عملکرد اندوتلیال
  • اکرم سلیمانی نیا، احمد منصوری*، زهرا باقرزاده گلمکانی، احمد زنده دل صفحات 245-254
    مقدمه

    دیابت نوع دو یکی از بیماری های مزمن و ناتوان کننده است که بر امید به زندگی و رفتارهای خود مراقبتی زنان مبتلا به این بیماری اثر دارد. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان وجودی بر امید به زندگی و رفتارهای خود مراقبتی زنان مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد.

    روش ها:

     روش پژوهش، کاربردی و از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری شامل کلیه ی زنان مبتلا به دیابت نوع دو شهر نیشابور بود. از بین آنان 40 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارش شدند. شرکت کنندگان مقیاس امید اسنایدر و پرسشنامه ی فعالیت های خود مراقبتی در دیابت را تکمیل کردند. جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که بین زنان گروه درمان وجودی و افراد گروه کنترل در متغیرهای امید به زندگی (0001/0=p، 11/10=F) و رفتارهای خود مراقبتی (003/0=p، 5/176=F) تفاوت وجود دارد. درمان وجودی سبب افزایش میانگین نمره ی شرکت کنندگان گروه آزمایش در متغیرهای امید به زندگی و رفتارهای خود مراقبتی شده است.

    نتیجه گیری: 

    درمان وجودی با تاکید بر مفاهیمی مثل آزادی، مسیولیت پذیری، معنا و هدف در زندگی، مرگ و روابط با دیگران می تواند سبب افزایش امید به زندگی و رفتارهای خود مراقبتی زنان مبتلا به دیابت نوع دو شود؛ بنابراین می توان از این درمان در کنار درمان های پزشکی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، درمان وجودی، دیابت نوع دو، خود مراقبتی
  • مهین رسولی*، ابراهیم زرین کلام صفحات 255-264

    مقدمه:

     رژیم غذایی پرچرب باعث هیپرانسولینی و افزایش مقاومت به انسولین در بدن می شود. از طرفی استرس اکسیداتیو ناشی از هیپرگلیسیمی می تواند منجر به تشدید هیپرگلیسیمی و افزایش عوارض دیابت شود و بیماری های قلبی عروقی یکی از مهم ترین عوارض ناشی از دیابت ملیتوس است. از این رو هدف از مطالعه ی حاضر بررسی تاثیر 4 هفته تمرین هوازی برفعالیت آنزیم کاتالاز در بطن چپ و شاخص مقاومت به انسولین در رت های نر دیابتی شده با استرپتوزوتوسین و در معرض رژیم غذایی پرچرب بود.

    روش ها

    در این مطالعه ی تجربی 19 سر رت نر نژاد ویستار، در محدوده ی سن 12-8 هفته و وزن 250-200 گرم به 3 گروه: کنترل دیابت (CD 8 سر)، دیابت تمرین (TD 8 سر) و کنترل سالم (C 3 سر) تقسیم شدند. برنامه ی تمرین شامل 4 هفته تمرین هوازی با شدت متوسط 60 تا 75 درصد حداکثر اکسیژن مصرفی به صورت فزاینده بود. قبل و 48 ساعت پس از آخرین جلسه ی تمرین خون گیری و نمونه های بافت بطن چپ جهت بررسی میزان شاخص HOMA-IR و فعالیت کاتالاز به روش الایزا استخراج گردید. برای مقایسه ی گروه های مطالعه از تحلیل واریانس یک راهه و از آزمون تعقیبی شفه در نرم افزار SPSS استفاده شد (05/0≥P).

    یافته ها

    نتایج نشان داد القای دیابت با STZ همراه با رژیم غذایی پرچرب باعث کاهش معنادار آنزیم کاتالاز (001/0= P) و افزایش معنادار شاخص HOMA-IR، گلوکز ناشتا و شاخص لی (001/0= P) در رت ها شد. با این حال انجام 4 هفته تمرین هوازی باعث افزایش معنادار فعالیت آنزیم کاتالاز (001/0= P) و کاهش شاخص HOMA-IR، گلوکز و شاخص لی (001/0= P) شد.

    نتیجه گیری

    تمرین هوازی با شدت متوسط می تواند با افزایش فعالیت کاتالاز و کاهش مقاومت به انسولین در بیماری دیابت به عنوان یک روش غیر دارویی موثر در درمان کاردیومیوپاتی دیابتی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، کاتالاز، دیابت، رژیم غذایی پرچرب
|
  • Zahra Badri, Maryam Delfan*, Saeid Danesh Yar Pages 199-212
    Background

    Myogenin (MyoG) and Myostatin (Mstn) play role in muscle growth and wasting, respectively. The present study aimed to investigate the combined effect of High-intensity Interval Training (HIIT) and Metformin drug (Metf) on gene expression of MyoG and Mstn in skeletal muscle of type 2 diabetic mice.

    Methods

    25 mice (C57BL/6) were assigned to two groups, including 1) Control © (n=5), and 2) HFD (n=20). The mice of the HFD group were fed a high-fat diet for 16 weeks. After 16 weeks, the mice with over 200 mg/dl were selected as diabetic mice. Then, the diabetic mice were divided into four groups including 1) Control Diabetic (CD) (n=5), 2) Diabet with Metf (DM) (n=5), 3) Diabet with HIIT (DH) (n=5) 4) Diabet with Metf and HIIT (DMH) (n=5). The mice of experimental groups underwent the interventions for eight weeks. The Real-Time–PCR methods were used to measure the mRNA expression of MyoG and Mstn in the Rectus-Femoris muscle.

    Results

    HIIT (but no Metf) upregulated the gene expression of MyoG (p=0.05). Metformin did not affect Mstn expression (p=0.45), However, HIIT downregulated the expression of Mstn (p=0.001). Metformin did not affect decreasingly or incrementally the downregulating effect of HIIT on Mstn expression (p=0.95).

    Conclusion

    Metf may not positively or negatively affect the expression changes of MyoG and Mstn induced by HIIT in skeletal muscle of mice with type 2 diabetes.

    Keywords: Exercise Training, Metformin, Type 2 Diabetes, Muscle Atrophy
  • Abdolmansour Tahmasbi*, Mehrdad Movahednasab, Melika Hamedi, Vahid Vosooghi-Postin Doz, Reza Lotfi Pages 213-223

    Backgrund: 

    Saffron petals contain flavonoid compounds, glycosides, and anthocyanins. Considering the trend of increasing the use of medicinal plants in modern medicine in order to treat some diseases, the upcoming experiment was designed to investigate the effectiveness of the hydroalcoholic extract of saffron petals and alkaline water in comparison with the commercial drug metformin on the blood glucose level of diabetic rats.

    Methods

    In this experiment, 28 male Wistar rats were divided into 4 groups. 1) Diabetic animals (negative control), 2) Diabetic animals that received 200 mg of dry saffron petal extract daily, 3) Diabetic animals that had free access to alkaline water, 4) Diabetic animals that received 100 mg/kg BW metformin daily. They did the duration of the experiment was considered to be 28 days. During this period, feed and water consumption will be measured and recorded on a daily basis and weight on a weekly basis. At the end of the experiment, blood biochemical indices were measured.

    Results

    Weight and blood triglycerides were not affected by experimental treatments. While the feed consumed, water consumed, insulin, glucose, cholesterol, HDL, LDL and liver enzymes were significantly affected by the experimental treatments.

    Conclusion

    According to the results, the use of alkaline water and saffron petal extract positively reduced the blood glucose of mice and also had significant effects on feed and water consumption, cholesterol, HDL and LDL of animals. However, the definitive confirmation of the results of this experiment requires more studies and investigations in this field.

    Keywords: Diabetes, Rats, Saffron Petals, Alkaline Water, Metformin
  • Fatemeh Janbozorgi, Farshad Ghazalian*, Khosrow Ebrahim, Hosein Abed Natanzi, Mandana Gholami Pages 224-233
    Introduction

    The purpose of this research was to explain the protective effect of quercetin on cardiac fatigue caused by exercise in skyrunning runners.

    Methods

    26 professional sky running athletes voluntarily and purposefully participated in this race. Random people were placed in 2 groups: quercetin (13 people) and placebo (13 people). The race was held in the central Alborz mountains, the total distance traveled was 21 km and 200 meters, the altitude of the starting point was 1650 meters above sea level, the maximum altitude was 3150 meters above sea level. Before and immediately and 1 hour after the end of the race, blood was taken from the subjects. In order to check the changes of the studied variables, the independent T-test was used at the significance level of alpha 0.05.

    Results

    The amount of cardiac troponin T decreased significantly immediately and 1 hour after the end of the race in the quercetin group compared to the placebo group (P < 0.05). No significant difference was observed between the two groups of quercetin and placebo in the pre-test, immediately after the test and 1 hour after the test (P>0.05).

    Conclusion

    It seems that the increase of free fatty acids after the competition and long-term sports play an important role in reducing cardiac inotropic during the same period. Skyrunning competitions cause an increase in heart damage indices in professional athletes, despite this, quercetin supplementation reduces the increase in cardiac troponin T and can have a protective effect on the athlete's heart

    Keywords: Sky Running, free fatty acids, cardiac troponin, cardiac fatigue, quercetin
  • Manijeh Namjoo, Parvaneh Nazarali, Rahman Soori, Azam Ramezankhani, Fatemeh Fallah* Pages 234-244
    Background

    Adrenomodoline (ADM) is a multifunctional peptide involved in a wide range of physiological processes and cardiovascular function. The purpose of the present study was to compare the effect of physical activity on ADM and nitric oxide (NO) levels and insulin resistance in athletes and non-athletes.

    Material and Methods

    12 athletes and 11 non-athletes participated in this quasi-experimental study. Study participants were selected by convenience sampling.  Both groups performed the Bruce protocol. Blood samples were collected before and after the training session to study the variables. Data were analyzed using one-way analysis of covariance, paired t-test, independent t-test and Pearson correlation.

    Results

    The results showed that after one session of submaximal exercise activity, HOMA-IR index decreased in non-athlete group (P = 0.034) and NO values increased in both athlete and non-athlete groups (P = 0.001, P = 0.002) and this increase was greater in the athlete group. Also, serum ADM levels were increased in the non-athlete group (P = 0.001) after the training session.

    Conclusion

    The single session of physical activity with increasing ADM and NO levels, can lead to better vasodilation and improved endothelial function as well as improved insulin resistance in inactive individuals. Since in athletes, only NO levels increased after the end of the activity, it seems that PA has a greater effect on improving the endothelial function of inactive people.

    Keywords: Adrenomedullin, Nitric oxide, Insulin resistance, Exercise, Endothelial function
  • Akram Soleimaninia, Ahmad Mansouri*, Zahra Bagherzadeh Golmakani, Ahmad Zendehdel Pages 245-254
    Background

    Type 2 diabetes is a chronic and debilitating disease that affects the life expectancy and self-care behaviors of women with this disease. Therefore, the present study aimed to investigate the effectiveness of existential therapy on life expectancy and self-care behaviors of women with type 2 diabetes.

    Methods

    The research method was applied and quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group. The population included all women with type 2 diabetes in Neyshabur, Iran. Among them, 40 people were selected by available sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. Participants completed the Hope Scale (HS), and The Summary of Diabetes Self-Care Activities (SDSCA). Multivariate analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    The results of analysis of covariance showed that there was a difference between women in the existential therapy group and the control group in life expectancy (F= 10.11, P= 0.0001) and self-care behaviors (F= 176.5, P= 0.003). Existential therapy has increased the mean score of the participants of the experimental group in the variables of life expectancy and self-care behaviors.

    Conclusion

    The existential therapy can increase life expectancy and self-care behaviors of women with type 2 diabetes by emphasizing freedom, responsibility, meaning and purpose in life, death and relationship with other. Therefore, existential therapy can be used in along with medical treatments.

    Keywords: Existential therapy, Life expectancy, Type 2 diabetes, Self-care
  • Mahin Rasuli*, Ebrahim Zarrinkalam Pages 255-264
    Background

    A high-fat diet causes hyperinsulinemia and increases insulin resistance in the body. On the other hand, the oxidative stress caused by hyperglycemia can lead to the exacerbation of hyperglycemia and increase the complications of diabetes, and cardiovascular diseases are one of the most important complications of diabetes mellitus. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of 4 weeks of aerobic training on catalase enzyme activity in the left ventricle and insulin resistance index in male rats treated with streptozotocin and exposed to a high-fat diet.

    Methods

    In this experimental study, 19 male wistar rats, with an average age of 8-12 weeks and a weight of 200-250 grams, were divided into 3 groups: diabetic control (CD 8), training diabetes (TD 8) and healthy control (C 3). The exercise program included 4 weeks of aerobic exercise with an average of 60 to 75 Vo2max in an increasing manner. Before and 48 hours after the last training session, blood was taken and left ventricular tissue samples were extracted to check the HOMA-IR index and catalase activity by ELISA method. To compare the study groups, one-way analysis of variance and Scheffe's post hoc test were used in SPSS software (p≥0.05).

    Results

    The results showed that the induction of diabetes with STZ along with a high-fat diet causes a significant decrease in catalase enzyme (P=0.001) and a significant increase in HOMA-IR index, fasting glucose and Li index (P=0.001) in rats. However, doing 4 weeks of aerobic training caused a significant increase in catalase enzyme activity (P=0.001) and a decrease in HOMA-IR index, glucose and Li index (P=0.001).

    Conclusion

    Aerobic exercise with moderate intensity can be used as an effective non-pharmacological method in the treatment of diabetic cardiomyopathy by increasing catalase activity and reducing resistance to insulitis in diabetes.

    Keywords: Aerobic Exercise, Catalase, Diabetes, Hfd